Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Χοιρινό με σέλινο


Υλικά:

1/2 κιλό χοιρινό για κατσαρόλα σε μέτριες μερίδες
1 κουταλιά ξύδι
½ κιλό χοντρό σέλινο
½ κούπα ελαιόλαδο ή βούτυρο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι

Για το αυγολέμονο, 2 αυγά και το χυμό 1 λεμονιού
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε σε μια λεκάνη με νερό μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει μια κουταλιά ξύδι, για 10-15 λεπτά. Έτσι δεν θα μυρίζει βαριά στο φαγητό μας.

Καθαρίζουμε καλά τα σέλινα από τα κίτρινα φύλλα , τα πλένομε πολύ καλά , τα κόβουμε σε 2-3 τεμάχια  και τα ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό  που βράζει να μισοβράσουν.Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας , βάζομε στην κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει , ρίχνουμε το κρέας να σωταριστει  ελαφρά , ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα να μαραθούν , ρίχνουμε 2 φλυτζάνια νερό να βράσει το κρέας .

Σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι το κρέας να μαλακώσει και το σέλινο να έχει βράσει μέχρι το σημείο που μας αρέσει (εγώ πιέζω ένα κλαράκι ανάμεσα στα δάκτυλά μου κι αν λιώνει θεωρώ ότι είναι έτοιμο).Αν το φτιάξουμε αυγολέμονο, θέλουμε να έχει αρκετό υγρό το φαγητό μας πριν το αυγοκόψουμε. Όχι να το σκεπάζει ( αν και πολλοί το προτιμούν σχεδόν σούπα),  αλλά να φαίνεται μέσα στην κατσαρόλα.

Χτυπάμε καλά  τα αυγά σε βαθύ πιάτο , προσθέτουμε το λεμόνι σαν κλωστή και αρκετό  ζωμό από την κατσαρόλα ( λίγο λίγο με μια βαθιά κουτάλα συνεχίζοντας το χτύπημα). Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αδειάζουμε το πιάτο με το αυγολέμονο πάνω από το φαγητό μας κυκλικά. Ταυτόχρονα κουνάμε  πέρα δώθε την κατσαρόλα μας να πάει παντού και να μην πήξει απότομα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου