Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Τέλεια μελομακάρονα, νόστιμα, τραγανά και δεν λασπώνουν

Τέλεια μελομακάρονα, νόστιμα, τραγανά και δεν λασπώνουν

ΥΛΙΚΑ
240γρ. σπορέλαιο
240 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. κονιάκ
160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
160 γρ. μέλι θυμαρίσιο
1/2 λεμόνι

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπωλ. Βάζουμε το λάδι, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως. Εγώ τα έψησα στο πάνω κάτω.
Για το σιρόπι βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό , τη ζάχαρη και μια κουταλιά μελι και από την ώρα που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε μονο 3’. Ξαφρίζουμε. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και ρίχνουμε το υπόλοιπο μέλι, μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι.
Πλάστε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, έτσι ώστε να μην χρειάζονατι πολλή ώρα μέλωμα. Αν τα πλάσετε μεγάλα, χρειάζονται περισσότερη ώρα ψήσιμο και περισσότερο μέλωμα.
Αν παραζυμώσετε τη ζύμη σας, θα αμολήσει / θα αποβάλλει το λάδι!
και θα γίνει σφιχτή. Μόνο ανακατεύουμε τα υλικά δεν πλάθουμε.
Μην ξεχάσετε να κάνετε σχεδιάκι στην επιφάνεια του κάθε κομματιού με ένα πιρούνι ή με έναν τρίφτη. Αυτό τα βοηθάει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.








1 σχόλιο:

  1. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη κοσκινισμένο μαζί με το μπέικον παουντερ.
    Προσθέτουμε την κανέλα , το γαρυφαλο καιτην την φλούδα του πορτοκαλιού.

    Σε ένα άλλο δοχείο ρίχνουμε , τα λάδια το κονιάκ, τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού χτυπημένο με την σόδα .
    Ανακατεύουμε καλά για να λιώσει η ζάχαρη.
    Όταν είναι έτοιμο το , ενώνουμε τα υλικά από τα δύο δοχεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή