ΚΟΡΚΟΦΙΓΚΙ
απο την Αρκαδία
Τα παράγωγα απο το γάλα ήταν πεντανόστιμα και συνηθισμένα σε όσους στην περιοχή μας είχαν αιγοπρόβατα. Το κορκοφίγκι φτιαχνόταν την εποχή που γεννούσαν τα ζώα και η βάση του ήταν το γάλα που ελάμβαναν απο τα πρόβατα την δεύτερη μέρα ,μετά την γέννηση του αρνιού. Το συγκεκριμένο γάλα διαθέτει πηκτικά στοιχεία, έχει ένα υποκίτρινο χρώμα,ας το πούμε πρωτόγαλα.
Τα παράγωγα απο το γάλα ήταν πεντανόστιμα και συνηθισμένα σε όσους στην περιοχή μας είχαν αιγοπρόβατα. Το κορκοφίγκι φτιαχνόταν την εποχή που γεννούσαν τα ζώα και η βάση του ήταν το γάλα που ελάμβαναν απο τα πρόβατα την δεύτερη μέρα ,μετά την γέννηση του αρνιού. Το συγκεκριμένο γάλα διαθέτει πηκτικά στοιχεία, έχει ένα υποκίτρινο χρώμα,ας το πούμε πρωτόγαλα.
Πάμε τώρα στην εκτέλεση της συνταγής.
ΥΛΙΚΑ
πρωτόγαλα 600 γρ.
γάλα πλήρες 500 γρ.
ελάχιστο αλάτι.
Ανακατεύουμε λίγο τα υλικά . Λαδώνουμε ένα ταψι και ρίχνουμε μέσα το γάλα .
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς τοποθετούμε το ταψί και ψήνουμε έως ότου ξεκολλάει από τα πλαϊνά του ταψιού και έχει αποκτήσει μία ροδαλή κρούστα στην επιφάνεια.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι για να πήξει.
Η γεύση του είναι σκέτη απογείωση, για όσους το γνωρίζουν και το έχουν γευθεί, ξυπνάει αναμνήσεις και τους ταξιδεύει.
Αφιερωμένη στην πατρίδα μου ορεινή Αρκαδία.
Η γεύση του είναι σκέτη απογείωση, για όσους το γνωρίζουν και το έχουν γευθεί, ξυπνάει αναμνήσεις και τους ταξιδεύει.
Αφιερωμένη στην πατρίδα μου ορεινή Αρκαδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου