Υλικα
Για 40 - 50 κομμάτια
270 γρ. ελαιόλαδο
270 γρ. πρόβειο
110 γρ. ζάχαρη άχνη
½ φλιτζάνι κονιάκ
1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
900 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
180 γρ. αμύγδαλα ωμα με την φλουδα τους χονδροσπασμένα, προαιρετικά
άφθονη ζάχαρη άχνη, για την επικάλυψη
Εκτέλεση:
Προσαρμόζω στο μίξερ πάγκου το εξάρτημα «φτερό» και χτυπάω το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη άχνη πολύ καλά, για 15 - 20 λεπτά μέχρι να φτιάξω ένα πολύ αφράτο μείγμα. Αρχικά χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα και, σταδιακά, την αυξάνω, μέχρι τη μέτρια προς δυνατή ισχύ.
Προσθέτω το κονιάκ, τη σκόνη βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα.
Αλλάξω εξάρτημα στο μίξερ και προσαρμόζω τον «γάντζο», ειδικό για ζύμες. Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζω να χτυπάω αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε μεγαλύτερη, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή, εύπλαστη και αρκετά αφράτη.
Τέλος, ρίχνω τα αμύγδαλα και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη.Τα αμύγδαλα δεν τα έψησα , τα έβαλα όπως είναι ωμά και με την φλούδα, ψιλοκομμένα με το μαχαίρι
Τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω για 1 - 2 λεπτά.
Αφήνω την ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί , οπωσδήποτε
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλα και ρηχά ταψιά ή τις λαμαρίνες του φούρνου. Πλάθω με το μείγμα κουραμπιέδες στο κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου ή σε άλλο σχήμα της αρεσκείας μου και στους αραδιάζω στα δύο ταψιά. Τους ψήνω για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Τους αφήνω να κρυώσουν . Στη συνέχεια τους βουτάω σε δόσεις, σε ένα μπολ με μπόλικη άχνη, μέχρι να καλυφθούν καλά. Προσοχή! Δεν τους βάζω στην άχνη όσο είναι ζεστοί γιατί η άχνη θα λασπώσει επάνω τους.
Σημαντικες οδηγίες
- χτυπάμε πολύ καλα το βουτυρο μετο λαδι και την αχνη να αφρατεψει
-το βούτυρο το βγάζουμε απο το ψυγείο 20 λεπτά περίπου νωρίτερα, δεν πρέπει να λιώσει διοτι οι κουραμπιεδες θα κολλάνε στον ουρανίσκο
-ίσως να μην πάρει η ζύμη όλο το αλεύρι , θέλουμε ζύμη μαλακή και εύπλαστη , να μην τρίβει όταν την πλάθουμε
-δεν θέλει πολύ ζύμωμα γιατί σκληραίνει .
- δεν βάζουμε παραπάνω άχνη , διότι στο φούρνο θα απλώσουν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου