ΥΛΙΚΑ
1 κιλό καρυδάκια φρέσκα
1κιλο ζάχαρη
3 ποτήρι νερό
γαρυφαλάκια
ξύλο κανέλλας
χυμό λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1 κιλό καρυδάκια φρέσκα
1κιλο ζάχαρη
3 ποτήρι νερό
γαρυφαλάκια
ξύλο κανέλλας
χυμό λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1. Επιλογή
Παίρνουμε ένα ξυλάκι και τρυπαμε το καρυδακι από την μία μεριά στην άλλη, αν περνάει εύκολα είναι έτοιμο, επίσης όταν το καθαρίζουμε στο σημείο της μύτης σχηματίζουμε γωνία και έτσι ελέγχουμε το εσωτερικό,που δεν πρέπει να έχει σκληρύνει ούτε να έχει την μορφή ζελέ.
Πλένουμε καθαρά τα καρυδάκια, με ενα μαχαιράκι κοφτερό αφαιρούμε το σημάδι του κοτσανιού και της μύτης. Στην πλευρα της μυτης η τομη μοιαζει με γωνια , ετσι βλεπουμε αν ειναι ωριμο
Τα τρυπαμε με μια βελονα πλεξιματος καθετα και οριζοντια,με το τρύπημα διαπιστώνουμε επίσης αν είναι έτοιμα, αν δεν έχουν ωριμάσει όσο χρειάζεται να γινουν γλυκό, στο τέλος θα σουφρωσουν.
2. Καθάρισμα
Κόβουμε την μύτη και την πλευρά του κοτσανιου , καθαρίζουμε με πατατοξυστη την φλούδα, τα πλένουμε πολύ καλά, τρυπαμε με ξυλάκι ορίζοντια και κάθετα .
3.ξεπικρισμα
Τα βάζουμε σε λεκανακι με αρκετό νερό (το δοχείο θα βαψει),για 7εως 8 ημέρες, αλλάζουμε το νερό δύο φορές την ημέρα, εως οτου μαυρίσουν.
4. Βράσιμο
Πριν το πρώτο βράσιμο τα βάζουμε σε δοχείο με παγακια και κρύο νερό, για 1 ώρα, τα σουρώνουμε καλά και τα βράζουμε για 5 λεπτά, 2 φορές.
Τα ξεπλενουμε και τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν. Τα καρυδάκια θα είναι βρασμένα , όταν πιανουμε ενα με την βελόνα και με μία ελαφριά κίνηση πέφτει.
Τα σουρώνουμε καλά και τα βάζουμε για 1 ώρα σε νερό με χυμό λεμονιού, για να γίνουν τραγανά και γυαλιστερά.
5.Τελικό στάδιο
Σουρωνουμε τα καρυδακια, τα πιέζουμε να φύγουν τα υγρά. Βάζουμε στην κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό , γαρύφαλλα και κανέλα όταν λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε τα καρυδακια τα βράζουμε για 4 λεπτά. Επαναλαμβανουμε την διαδικασία για 3 με 4 ημέρες, τα βράζουμε πρωί βράδυ για 4 λεπτά την κάθε φορά, συνολικά 7 με 8 φορές.
Έτσι δένει καλύτερα το σιρόπι.
Συνέχεια ρίχνουμε τον χυμο του λεμονιού 40ml , και βράζουμε για 2 λεπτα
Το σιρόπι έχει δέσει , όταν βουτάμε την ξύλινη κουτάλα στο γλυκο και η τελευταία σταγόνα κάνει κόμπο,για περισσότερο σιρόπι βάζουμε 20% επί πλέον ζάχαρη και νερό.
Το σιρόπι έχει δέσει , όταν βουτάμε την ξύλινη κουτάλα στο γλυκο και η τελευταία σταγόνα κάνει κόμπο,για περισσότερο σιρόπι βάζουμε 20% επί πλέον ζάχαρη και νερό.
Τα καρυδάκια φέτος τα μαζέψαμε στι 17/5/20 , εκοψα με μαχαιράκι ενα τριγωνικό κομματι στο σημείο του κοτσανιού και είδα πως ήταν τρυφερό. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τρυπήσετε με την βελόνα απο την μύτη του καρυδιού πρός το κοτσάνι , αν τρυπιέτε τα καρυδάκια εχουν την καταλληλη ωρίμανση, για γλυκό κουταλιού.
Μαζέψαμε πάλι φέτος καρυδακια σήμερα 4/6/23
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου