Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ



ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι  όποιο θέλουμε 1 κιλο
Λίγο άλάτι
Μαγιά ξηρή ή νωπή 1 φακελάκι ή ½ από το κυβάκι της νωπής
Χλιαρό νερό
Λίγο λάδι 2 κουταλιές σούπας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Σε ένα λεκανάκι ρίχνουμε  ένα φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό , ρίχνουμε την μαγιά και την διαλύουμε καλά, συνεχίζουμε ρίχνοντας ένα φλιτζάνι  αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ένα σημείο σκεπασμένο να φουσκώσει, τόσο , όσο να δημιουργηθούν φουσκάλες.
Αφού έχει γίνει, έκφραση που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας, ρίχνουμε το αλεύρι  λίγο αλάτι , χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε , ώστε να γίνει μία μάζα μαλακή.
Αφού ζυμώσουμε καλά  τοποθετούμε το ζυμάρι σε γυάλινο δοχείο σκεπασμένο με διαφάνεια . Το σκεπάζουμε  και περιμένουμε να ξαναφουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμο παίρνουμε μικρά κομμάτια και π λάθουμε μπαλάκια , τα οποία τοποθετούμε σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα , τα αφήνουμε λίγο να φουσκώσουν και τα ψήνουμε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς . Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα τοποθετούμε σε μία πετσέτα ανάποδα για να μην ιδρώσουν. Όταν είναι ψημένα είναι πολύ ελαφριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου