Κυριακή 6 Μαΐου 2012

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Υλικά
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό  μελιτζάνες φλάσκες
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
Για τη σάλτσα κιμά
  • 550 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  •  1 σκελίδα σκόρδο 
  •  1 κουταλιά σούπας τοματοπελτέ
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι κρασι προαιρετικά
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 γαρίφαλα
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
  • 70 γραμμ. βούτυρο
  • 70 γραμμ. αλεύρι
  • 750 γρ. λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 φλ. τσαγιού γραβιέρα
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
Εκτέλεση

Για τη σάλτσα κιμά
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά απλώνοντάς τον, χωρίς ν’ ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά από την κάθε πλευρά για να μην αφήνει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα. Αφού περάσουν 7΄-8΄ προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο  και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5΄-6΄ επιπλέον. Τότε σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά:  κανέλα,  αλατοπίπερο, μπαχάρι , γαρύφαλλο, αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5΄ τη σάλτσα και την αφαιρούμε. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να σιγοβράζουμε  ο κιμάς  για περίπου 20΄-25΄, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Στο μεταξύ πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές  φέτες  καθώς και τις πατάτες. Τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε μία λεκάνη με αλατισμένο νερό για τουλάχιστον 30΄ λεπτά. Τηγανίζουμε και βάζουμε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι.
Μπορούμε να απλώσουμε τις μελιτζάνες σε λαμαρίνα και να τις ψήσουμε , αλλά σίγουρα πιο νόστιμο είναι το φαγητό  όταν τις τηγανίζουμε.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε  το βούτυρο και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, το αφήνουμε λίγο να ψηθεί και ρίχνουμε το γάλα ενώ ανακατεύουμε καλά, ώστε να γίνει μια πηχτή κρέμα. Στην συνέχεια ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και την γραβιέρα.
Στήσιμο: Λαδώνουμε 1 πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί μακρόστενο το αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πατάτες. Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά. Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά  ρίχνουμε λίγη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται) και σερβίρουμε.

Προτείνω να κόψετε σε  λεπτές  φέτες τις μελιτζάνες και  σχεδόν σαν τσιπς τις πατάτες ώστε  να αποφύγετε την εμφάνιση τις λιωμένης πατάτας μετά το ψήσιμο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου