Υλικά
135 γρ. Ελαιόλαδο
35 γρ. βούτυρο πρόβειο
100 γρ βούτυρο αγελάδος Δωδώνη, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
90 γρ αμύγδαλα με την φλούδα χοντροκομμένα
90 γρ.ζαχαρη άχνη
Λίγο τσίπουρο
450gr.αλευρι μαλακό
Με αυτές τις ποσότητες βγαίνουν περίπου 20 κομμάτια
Διαδικασία
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη για 20 λεπτά.
Όσο περισσότερο χτυπάμε τη ζύμη , τόσο καλύτεροι θα είναι οι κουραμπιέδες.
Στη συνέχεια προσθέστουμε λίγο λίγο το αλευρι και το λαδι , χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλη ταχύτητα συνεχίζουμε με το αλεύρι, αφαιρουμε το μίξερ από τη ζύμη και ανακατεύουμε με τα χέρια, με κινήσεις από έξω προς τα μέσα .
Θέλει πολύ λίγο ανακάτεμα όχι ζύμωμα, όταν έχει απορροφήσει το αλεύρι η ζύμη θα είναι τριψαλιαστη και έτοιμη για ψησιμο.
Φοράμε γαντια παίρνουμε ζύμη στα χέρια βάρους 35 γρ, κάνουμε ένα στρογγυλο μπαλάκι το τοποθετούμε στο ταψί, με την παλάμη πατάμε ελαφρώς από πάνω και με το δακτυλο κάνουμε μια μικρή λακουβιτσα στο κέντρο
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 160_170 βαθμούς για τουλάχιστον 30 λεπτά, στη 3η θεση απο κατω , δεν θέλουμε να ροδίσουν, οταν θα είναι έτοιμα θα είναι ασπρα
Τα αφήνουμε να κρυωσουν καλά και τότε τα περνάμε από την άχνη
Πληροφορίες :
1.Τα αμύγδαλα χοντροκομμένα για να μην απορροφήσουν την υγρασία και αλλάξει ή ισορροπία των υλικών.
2.τσιπουρο έβαλα αντί για βανίλια
3. κανουμε λακουβιτσα στον κουραμπιέ για να γίνει το ψήσιμο ομοιόμορφο και να έχει επίπεδη μορφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου