Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΓΛΥΚΟ

Μια συνταγή για όσους αγαπάνε τα δύσκολα 
Η συνταγή που σας δίνω σήμερα είναι της Χρύσας Παραδείση. Την βρήκα σε ένα βιβλίο που  έχει εκδοθεί το 1982.

Υλικά

για 1 κιλό στεγνή φλούδα περγαμόντου 
θα χρειαστείτε

1 ½ κιλό ζάχαρη      
4 φλυτζάνια  τσαγιού νερό
χυμό 2 λεμονιών


Εκτέλεση

Τρίβετε ελαφρά τα περγαμόντα στον τρίφτη του  τυριού για να φύγει το πικρό κομμάτι. Έπειτα τα κόβετε σε 6 φέτες και πετάτε το εσωτερικό, κρατώντας μόνο τις φλούδες. Ζυγίζετε  τις φλούδες, για να υπολογίσετε σωστά τις αναλογίες των υλικών, τις πλένετε και τις βράζετε σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Είναι έτοιμο όταν το τρυπάτε με οδοντογλυφίδα και η φλούδα πέφτει. Μη σας τρομάζει αν είναι πολύ μαλακό διότι θα σφίξει όταν το βράσετε με το σιρόπι. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε σε νερό κρύο για 24 ώρες . Τις  ξαναστραγγιζετε και τις κόβετε σε μακρόστενα κομματάκια ή κόβετε κάθε φέτα στη μέση.
Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά. Άφήνετε το σιρόπι  να κρυώσει και έπειτα ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του περγαμόντου. Τα βράζετε επι 25 λεπτά  και τα αφήνετε στο σιρόπι  του για 24 ώρες. Τα ξαναβράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Πέντε λεπτά  πρίν το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το χυμό από 2 λεμόνια.

ΤΙΠ : Όταν κόψετε τις φλούδες του περγαμόντου, τις τυλίγετε σε ρολλά και τις περνάτε με μία βελόνα σε κλωστή, σαν κομπολόι, για να παραμείνει στο τέλος σαν ρολλό το γλυκό σας.
*ΔΕΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΙΡΟΠΙΟΥ: Μυστικό για να δω πότε είναι έτοιμο το σιρόπι: ρίχνω μερικές σταγόνες σε ένα πιατάκι του καφέ και το αφήνω να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό. Τότε περνάω το χερούλι από ένα κουταλάκι μέσα από το σιρόπι. Πρέπει να σχηματιστεί ένα δρομάκι που τα τοιχώματά του να ενωθούν ξανά μετά από 3 - 4 δευτερόλεπτα. Αν ενωθούν νωρίτερα τότε το σιρόπι θέλει βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα. Αν αργήσει περισσότερο τότε έχει παραβράσει και πρέπει να αραιώσει με λίγο νεράκι.







Καλή Επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου